Najbolj pomembna sestavina v italijanski kulinariki

Avtor: Uredništvo

Sestavine za pripravo testenin so zelo osnovne in skoraj vedno jih najdemo doma. Pripravimo jih iz moke, vode in soli. Če želimo jim dodamo še jajce, testo pa nato dobro zgnetemo, tanko razvaljamo in oblikujemo v različne testenine.

Doma se največkrat lotimo priprave tankih in širokih rezancev, tortelinov, raviolov. Pri pripravi domačih testenih lahko le te napolnimo z različnimi mesnimi ali zelenjavnimi nadevi, vanje dodamo različne dodatke, začimbe in sokove za pisane barve (špinača, pesa, paradižnik, korenje).

Se pa domače sveže testenine kuhajo precej krajši čas, kot suhe. Pozorni moramo biti tudi pri odmerjanju, saj sveže testenine ne pridobijo na velikosti, tako da za 4 osebe potrebujemo približno 600g, medtem ko suhih skuhamo okrog 450g. Tudi sveže testenenine, ki jih pripravimo doma, lahko posušimo in shranimo za kasnejšo uporabo.

Različne oblike testenin se ujemajo z določenimi omakami

- Goste omake s koščki, mesne in paradižnikove omake so primerne predvsem za manjše testenine z luknjami in zavitih oblik.
- Kremne in težje omake se lepo oprimejo površine, zato so primerne predvsem za dolge in ploščate testenine.
- Lahke in gladke omake pa postrežemo s tankimi, nežnimi testeninami in špageti.

Nekaj nasvetov za pripravo najboljših testenin:

- ljudje pogosto vodi za kuhanje dodajo malo olja, da se med kuhanjem testenine ne zlepijo. Če boste testenine kuhali v zadostni količini vode in jih med kuhanjem večkrat premešali, jim ni potrebno dodajati olja.
- testenine za kuhanje potrebujejo dovolj soli, saj sol poskrbi da dobijo lepo trdno zunanjost in prepreči, da postanejo sluzaste. K sreči testenine ne absorbirajo vse soli, kot npr. zelenjava, krompir…, tako da kljub večji količini soli, ne bodo slane
- testenine ne smete prekuhati, saj kot pravijo Italijani, najboljše so “al dente”, kar pomeni da so med ugrizom še rahlo čvrste
- kuhane testenine takoj odcedimo in postrežemo. Če jih pustimo stati, se bodo še naprej kuhale v toploti. Če vemo, da bodo testenine po kuhanju še stale, jim za kakšno minuto ali dve skrajšajmo čas kuhanja.
- kuhanih testenin nikoli ne opremite z vodo, saj jih boste uničili. “Al dente” kuhane testenine imajo na svoji površini ravno prav škroba, da le ta absorbira omako in se tako razvije poln okus.

15 zanimivosti o testeninah:

- poznamo preko 600 različnih oblik testenin in preko 1300 imen
- svetovni dan testenin je 25. oktober
- najbolj priljubljene testenine so špageti, peresniki in makaroni
- najbolj priljubljene jedi iz testenin so makaroni s sirom, špageti z bolognese omako in lazanja, tradicionalna kombinacija pa so testenine in paradižnik
- Italijani za špagete nikoli ne uporabljajo žlice in vilice, enostavno jih vrtijo ob krožnik
- na leto pojemo približno 13 milijonov ton testenin, med največjimi potrošniki pa vodijo Italijani
- v knjigah so jih prvič omenili leta 1154
- Američanom je testenine prvič predstavil predsednik Jefferson leta 1798
- prvo aprilska šala BBCja leta 1957 je bila, da špageti rastejo na drevesu. Poleg tega so svojim gledalcem sporočili še, da hud mraz vpliva na okus in da špageti na drevesu vedno zrastejo do enake dolžine.
- testenine so bile nekoč hrana premožnejših, zaradi dragih sestavin in same priprave, ki je vključevala dolge postopke sušenja. Ko pa so pričeli z mehansko proizvodnjo pridelave, so postale cenejše in dosegljive tudi ostalim.
- tradicionalno so jih jedli z rokami vse do začetka dodajanja različnih omak
- na začetku so testenine jedli same, včasih so jim dodali le malo sladkorja, cimeta ali sira, paradižnik pa šele okrog leta 1700
- za vse, ki obožujete testenine je obvezen obisk Sardinije
- prva proizvodnja testenin v Ameriki se je odprla v Brooklynu leta 1848, špagete pa so sušili kar po strehah
- občasno lahko testenine dodamo tudi v prehrano naših domačih živali (mačk in psov), saj s svojimi hranili skrbijo za lepo in svetlečo dlako

Čudovite ideje za hitro kosilo s testeninami

Testenine s svežo blitvo , ricotto, rozinami in praženimi pinjolami.

Klasični špageti carbonara

Peresniki s tunino in domačo omako iz paradižnika in paprike

Makaroni s klobaso in krompirjem

Špageti z omako iz mletega mesa in paradižnika

Gratinirani makaroni s sirom in koščki popečene slanine