Na Velikonočno nedeljo so mize bogato obložene s praznično hrano.

Avtor: Uredništvo

Praznik se prične s Cvetno nedeljo, ki je zadnja nedelja pred Veliko nočjo. Verniki na ta dan v cerkev nosijo oljčne vejice in butare. Blagoslovljeno zelenje naj bi jih čez leto obvarovalo pred boleznijo, udari strel in povečalo plodnost.

Na Veliki četrtek se verniki spominjajo zadnje večerje, ki jo je imel Jezus s svojimi apostoli. Na ta dan tudi zvonovi v cerkvah utihnejo.

Veliki petek je dan, ko se spominjamo Jezusovega križanja, dan ko je posvečen trpljenju in smrti. Na ta dan je zapovedan strog post.

Na Veliko soboto so Jezusa pokopali. V cerkvah se odvijajo maše in blagoslov velikonočnih jedi. Košare, ki jih gospodinje prinesejo k blagoslovu so napolnjene s hrano in simbolizirajo Jezusov grob in prt v katerega je bil zavit na križu. V košarah se obvezno skriva šunka, pirhi, hren in potica.

Velikonočna nedelja pa je dan, ko se spominjamo Jezusovega vstajenja od mrtvih. Na ta dan se zbere družina ob velikonočnem zajtrku.

Velikonočne jedi

Po praznovanju pusta se začne 40 dnevni post, ki se konča z veliko nočjo. V postnem času so iz prehrane črtali meso, tako da je bilo na krožniku pogosto le zelje, repa, fižol in žganci. Po končanem postu, pa so mize ponovno polne dobrot, na katerih ne sme manjkati šunka, hren, potica in pirhi. V zadnjem času se na mizah pogosto znajdejo tudi jajčne solate, polnjena jajca, šarklji, sladek kruh, šunka v testu, pinca, pletenica s pirhi.

Odlične nove recepte za ustvarjanje velikonočne pojedine pa si lahko ogledate tukaj.

Simbolika velikonočne hrane

Rdeče pobarvani pirhi - simbolizirajo kaplje Jezusove krvi
Hren - simbolizira žeblje s katerimi je bil Jezus pribit na križ
Potica - simbolizira trnovo krono, ki so jo pred križanjem položili na Jezusovo glavo
Šunka - simbolizira Jezusovo telo

Velikonočni pirhi

Predstavljajo simbol življenja, o njih pa je že v 17. stoletju pisal Janez Vajkard Valvasor. V Sloveniji jih glede na pokrajino tudi različno poimenujemo, pirhi, pisanka, remenka.
Značilno je, da se velikonočni pirhi lepo pobarvajo. Vse bolj je priljubljeno barvanje z naravnimi barvami, vseeno pa pri ustvarjanju velikonočnih pirhov otroška domišljija ne pozna meja.

Velikonočni običaji

Obstaja pa tudi kar nekaj običajev, ki se izvajajo ob prazniku.
- valičanje pirhov - igra se podobno kot balinanje
- sekanje pirhov - v pirhe se meče kovance
- skrivanje pirhov po vrtovih - otroci iščejo skrite pirhe