5 najboljših in predvsem zelo zdravih ovsenih kaš

Avtor: Uredništvo

Ovsena kaša naj bi se pogosto pojavljala na naših jedilnikih, ker je zdrava, okusna in zelo enostavna za pripravo. Ob vročih poletnih jutrih se najbolj prileže hladna kaša, ki se jo čez noč pripravljala v hladilniku, zimski čas, pa je bolj primeren za kuhano, toplo kašo.

Ovseno kašo najpogosteje pripravljamo za zajtrk, takrat naše telo potrebuje popoln obrok, da nahrani celice in telo pripravi na vse izzive, ki ga čakajo čez dan. Takšen zajtrk nas nasiti za več ur in poskrbi, da telo dobi dovolj energije.

Ima pa tudi ogromno koristnih učinkovin za naše zdravje. Skrbi za zdravo delovanje našega srca, ohranja primerno telesno težo, skrbi za dobro prebavo, pripomore k nižanju slabega holesterola, zmanjšuje tveganje za pojav srčnih bolezni in sladkorne bolezni tipa 2, znižuje sladkor v krvi, znižuje krvni tlak, zmanjša pa tudi tveganje za raka debela črevesja in danke. Oves vpliva tudi na naše razpoloženje, saj se poveča proizvodnja seratonina v možganih, kar nam da občutek pomirjenja, zato pomaga tudi pri zdravljenju depresije in izboljša naše razpoloženje.

Poleg beljakovin vsebuje veliko antioksidantov, vitaminov in mineralov. Največ je mangana, magnezija, cinka, železa, fosforja in vitamina B1 in B5. Je eno izmed najbolj zdravih žit, pa še glutena ne vsebuje.

Kuhanje celega žita traja kar precej časa, zato se pogosteje uporablja zdrobljeno ali stisnjeno žito. Iz ovsenih kosmičev lahko v vodi ali mleku skuhamo ovseno kašo, kosmiče lahko dodamo tudi v muffine, iz njih pripravimo domačo granolo, zdrave piškote in energijske ploščice.

ovsena-kaša

5 najbolj priljubljenih kaš:

Ovsena kaša z banano, borvnicami, arašidovim maslom, kokosovim čipsom in kakavovimi zrni ---> Povezava do recepta

Kokosova kaša z mangom, zamrznjenimi malinami in ingverjem ---> Povezava do recepta

Bananina kaša s svežimi jagodami, cimetom in temno čokolado ---> Povezava do recepta

Medena ovsena kaša s karamelizirano banano in čokolado ---> Povezava do recepta

Vijoličasta ovsena kaša z borovnicami, medom in kokosom ---> Povezava do recepta

Kaj vse potrebujemo za pripravo ovsene kaše?

Osnova - navadni ovseni kosmiči, mleko ali voda in sol. Iz vseh teh sestavin skuhamo osnovo, ki jo nato poljubno obložimo. Dolžina kuhanja se razlikuje tudi glede na vrsto kosmičev.
Razmerje kosmičev in tekočine je 1:2. Za eno osebo potrebujemo približno 1/2 kozarčka ovsenih kosmičev in 1 kozarec tekočine (lahko je le voda, mleko ali kombinacija obojega).

Kako pripravimo ovseno kašo?

Ste vedeli, da lahko ovseno kašo pripravimo na več načinov? S kuhanjem na štedilniku, v mikrovalovni pečici in celo v hladilniku.

Kuhanje v mikrovalovni pečici

Nepokrito posodico postavimo v mikrovalno pečico in segrevamo 2 minuti. Nato pustimo kašo stati še približno 15 sekund.

Kuhanje na štedilniku

V loncu najprej zavremo tekočino, temperaturo nato znižamo, dodamo kosmiče in sol. Kuhamo toliko časa, da se zmehčajo in posrkajo tekočino. To je ponavadi nekje 5 minut. Lonec odstravimo in kašo pustimo stati še 3 minute.

Nočni ovseni kosmiči

Ovsene kosmiče lahko pripravimo tudi prejšnji večer. V skodelici zmešamo kosmiče in tekočino, ter jih čez noč pustimo v hladilniku. Zjutraj jim le dodamo različne dodatke in zdrav zajtrk je en, dva, tri pripravljen.

Kaj vse lahko dodamo na kuhane kosmiče?

Verjetno veste, da obstaja nešteto stvari, s katerimi lahko obogatimo kuhane ovsene kosmiče. Dodamo lahko sadje (kar našemu obroku doda vlaknine in vitamine), oreščke in semena (za dodatne beljakovine in zdravo maščobo), začimbe (ki obogatijo okus, brez dodatnega sladkorja). Nekateri dodatki so zelo kalorični in sladki, tako da je potrebno biti pazljiv, kaj in koliko dodamo.

  • sadje (banane, jagodičevje, jabolka, rozine, brusnice, suhe marelice, suhi datlji, kokos, zamrznjeno sadje, marmelade, naribano lupinico citrusov, sadne omake)
  • oreščki in semena (mandlji, lešniki, orehi, arašidi, chia semena, lanena semena, sončnična in bučna semena, masla)
  • kuhana zrna (kvinoja, amarant, pšenični kalčki)
  • granola
  • začimbe (cimet, kardamom, muščatni orešček, ingver)
  • mleko, smetana ali jogurt
  • za sladkobo (med, javorjev sirup, rjavi sladkor, agavin sirup)

Kaj pa kupljene, instant vrečke za pripravo ovsene kaše? So zdrave?

Seveda je priprava takšne ovsene kaše hitrejša, saj so v vrečki poleg ovsenih kosmičev dodani že vsi dodatki. Vendar pa ima takšna predpripravljena kaša občutno več sladkorja in manj hranilnih snovi. Zato je pred nakupom potrebno preveriti tudi tabelo kaj in koliko česa vsebuje. Kuhanje domačih ovsenih kaš je veliko bolj zdravo, cenejše, pripravimo pa si lahko takšne okuse, ki so nam všeč.

Par nasvetov:

  • Ostanke ovsene kaše lahko v hladilniku hranimo do 5 dni.
  • Za pripravo veganske različice, mleko nadomestimo z rastlinskim napitkom ali kokosovim mlekom
  • Kašo lahko skuhamo še vnaprej in ji pred uživanjem dodamo malo mleka ali vode in jo na hitro pogrejemo