5 najboljših zelišč za pripravo čajev med nosečnostjo

Avtor: Uredništvo

Med nosečnostjo se bodoče mamice še dodatno posvečajo raziskovanju stvari, ki bi lahko škodljivo vplive na nosečnost in plod.

Povečajo se potrebe po vnosu tekočine, vodo in sokove (sadne in zelenjavne), pa lahko delno nadomestimo tudi s čaji. Toda pozor, niso vsa zelišča primerna za nosečnice. Ker je vsaka nosečnost drugačna se je pred uživanjem določenih zelišč priporočljivo pogovoriti tudi z zdravnikom ali farmacevtom. Bodite pozorni tudi, če se med pitjem čaja pojavijo kakšni nezaželeni učinki. Takrat takoj prenehajte z nadaljnim pitjem.

Nekateri zeliščni čaji so varni tudi v nosečnosti, seveda v zmernih količinah in nam tako na naraven način pomagajo ublažiti marsikatero nosečniško težavo. Pogosto čaji vsebujejo koristne vitamine in minerale, ki nam v nosečnosti pridejo še kako prav.

Kateri čaji so varni tudi med nosečnostjo?

Meta, ingver, malinini listi, sadni čaji, kamilice, kopriva, melisa, regrat, oves, šipek.

Katerim čajem se je potrebno izogibati oz. jih uživati v manjših količinah?

Žajbelj, rman, hibiskus, baldrijan, breza, cimet, rožmarin, sladek koren, sivka, šentjanževka, materina dušica.

5 najboljših čajev v nosečnosti

Ingver

Verjetno najbolj znan čaj, ki pomaga lajšati jutranje slabosti in bruhanje. Odličen je pri prebavi, vsebuje veliko antioksidantov, ima močne protivnetne lastnosti in znižuje krvni sladkor.

Uporabimo lahko že predpakirane vrečke s čajem ali pa si doma pripravimo svežega iz korenine. Takšen čaj pripravimo tako, da 1 žlico naribanega ingverja prelijemo z 4dl vrele vode in pustimo stati 15 minut. Čaj lahko obogatimo še z medom in limoninim sokom.

Zagotovo je to čaj, ki vas bo zaradi slabosti, spremljal čez prvo tromesečje.

Kamilice

Nežen kamilični čaj nam pomaga pri sprostitvi in nas pomiri. Še posebej se priporoča skodelica pred spanjem, saj bomo tako bolj mirno zaspali. Poleg pomirjujočih lastnosti, čaj pomaga tudi pri napihnjenosti in vetrovih.

Kamilični čaj lahko včasih poslabša slabost in draži k bruhanju.

Meta

V začetku nosečnosti, ko nas pestijo jutranje slabosti, je metin čaj super izbira. Telo napolni z energijo, poleg tega pa lajša prebavo, zmanjšuje napihnjenost po obrokih, pomaga pri pekoči zgagi in je odlična naravna metoda za zdravljenje kašlja in prehlada med nosečnostjo.

Metin čaj vsebuje tudi veliko kalija, mangana, bakra in vitamina C.

Kopriva

Čaj iz kopriv je zaradi vseh vitaminov in mineralov, ki jih vsebuje, zelo priljubljen v nosečnosti. Vsebuje veliko klorofila, kalcija, vitamina A, C, D in K, kalija, fosforja, železa in žvepla. Skrbi za zdravo kožo, pomaga pri zastajanju vode v teledu, lajša krče v nogah in pomaga pri delovanju ledvic.

Pazljivi moramo biti, da pijemo čaj iz koprivnih listov in ne korenin in da s količino ne pretiravamo. Čaj deluje kot diuretik in ker so ledvice v nosečnosti nekoliko bolj obremenjene, je potrebno količino spitega čaja prilagoditi. Priporočljive so čajne mešanice, ki vsebujejo tudi koprivo.

Se pa pitje čaja odsvetuje v prvem tromesečju, saj nekatere nosečnice pri uporabi občutijo krče.

Malinovi listi

Poleg ingverja, ki kraljuje v prvem tromesečju, so malinovi listi verjetno najbolj priljubljen čaj ob koncu nosečnosti.

Čaj naj bi lajšal in pospešil porod, mehčal mišice medeničega dna in materničnega ustja, pomagal pri sproščanju in krčenju maternice, spodbujal popadke. Vplival naj bi tudi, da so porodne bolečine znosnejše, zlasti v drugi fazi.

S pitjem čaja telo oskrbimo tudi z vitamonim C, E, kalcijem in železom.

V prvem in drugem tromesečju se pitje ne priporoča, da ne bi prehitro sprožili popadke in odpiranje materničnega vratu. S pitjem čaja pričnemo v 37. tednu. Na začetku 1 teden pijemo po 1 skodelico dnevno, nato za 1 teden s pitjem prenehamo, da preprečimo preveliko stimulacijo. Nato pa, v 39. tednu ponovno pričnemo s pitjem. Tokrat po 3 skodelice dnevno.