V borovnicah se skriva prava zakladnica zdravja

Avtor: Uredništvo

Borovnicam bi lahko rekli kar čudežna hrana. So okusne, polne hranilnih snovi, enostavne za uporabo v kuhinji in predvsem zelo, zelo zdrave. V mnogih državah veljajo za najbolj priljubljen sadež.

Cvetoče trajnice s temno modrimi kroglicami rastejo na obrobju gozda, gojene pa tudi na naših vrtovih. Med zelenimi listi zgodaj poleti najdemo majhne modre jagode, velike med 5-8 mm in prekrite z belim prahom, ki jih ščiti pred poškodami. Plodovi imajo na koncu jagode krono, barvajo pa se od zelene, rdeče vijolične do temno modre barve.

Nabiranje borovnic je marsikomu dolgočasno in zamudno opravilo. Koliko res vemo o njih? Je nabiranje res vredno našega časa?

gozdne borovnice

Nakup in shranjevanje borovnic

Pri nakupu svežih borovnic smo pozorni, da izberemo čvrte, suhe, debele in z lepo, gladko, nepoškodovano kožo. Prav tako naj bodo plodovi posuti z belim prahom, barva pa naj bo vijoličastno modra do modro črna. Plodovi, ki so rdečkaste barve še niso dovolj zreli, borovnice pa žal po obiranju ne zorijo več.

Izognemo se borovnicam ki so videti mehke, ovele in imajo znake poškodb. Preverimo tudi, če se v posodi z borovnicami nahaja sok, saj tako vemo, da je vsaj ena kroglica med njimi poškodovana.

Pri nakupu zamrznjenih borovnic smo pozorni, da borovnice niso zlepljene skupaj v večjo kepo ampak je vsaka kroglica lepo posebej.

Sveže borovnice, ki jih ne pojemo takoj, lahko v hladilniku shranjujemo nekaj dni. Operemo jih šele tik pred zaužitjem. Če borovnic ne bomo uspeli pojesti v nekaj dneh, je najboljše če jih zamrznemo ali posušimo. V zamrzovalniku jih lahko shranjujemo do 10 mesecev.

Kako pravilno zamrznemo borovnice?

Položimo jih na ravno površino v enem sloju, zamrznemo nato pa prepakiramo v vrečke. Pred uporabo jih lahko speremo, ne smemo pa to narediti pred zamrzovanjem.

Kako pravilno sušimo borovnice?

Sušimo jih pri temperaturi do 50° C v sušilniku ali na podstrešju. Pokrijemo jih s tankim papirjem, da se izognemu mrčesu. Lahko pa jih seveda sušimo tudi v pečici 40-50° C. Ko so borovnice suhe, jih za 3 dni damo v zamrzovalnik saj s tem preprečimo kasnejše razvitje črvičkov. Vedno jih hranimo v paprinati vrečki.

Kaj je bel prah, ki se skriva na površini?

Kupljene borovnice imajo pogosto na sebi bel prah, ki ga marsikdo zamenja s tem, da bo borovnice škropljene in jih zaradi tega niti ne kupi. Svetla prevleka na borovnicah je povsem naravna in neškodljiva, saj gre za naravno zaščito kroglic in jih ščiti pred poškodbami in gnitjem. Takšne prevleke se nahajajo tudi na drugih vrstah sadja, vendar je pri borovnicah bolj vidna zaradi kontrasta. Prisotnost belega prahu je pravzaprav zelo dober indikator, da so borovnice sveže. Višja cena borovnic je pogosto povezana s tem, da se borovnice pobirajo ročno in ne strojno. Tako tudi bela površina ostane dlje časa prisotna in so sadeži sveži.

Katere vrste borovnic poznamo

Pri nas se lahko sladkamo z dvemi različnimi vrstami borovnic, gozdnimi in ameriškimi.

Gozdne borovnice nabiramo v poletnih mesecih, glavna sezona je med junijem in avgustom. Nabiramo jih s pomočjo posebnih grabljic, koža prstov pa se nam bo med nabiranjem zagotovo obarvala modro. Rastejo na nizkih grmički, ki so visoki do 40 cm, najpogosteje pa jih najdemo na obronkih svetlih gozdov.

Tudi vaši spomini na otroštvo vključujejo nabiranje gozdnih borovnic s starimi starši in vijoličasto obarvan jezik?

Ameriške borovnice rastejo na nekoliko višjih grmičkih, nekateri postanejo tudi pravi grmi, visoki 2-4 m. Rastline gojimo na naših vrtovih, plodovi pa so precej večji od gozdnih. Če borovnico prerežemo na polovico, je sredica obarvana belo. Gojene, ameriške borovnice, lahko v naših prodajalnah najdemo preko celega leta. Vedno je nekje na svetu poletje, ko rastejo borovničke, kajne?

ameriške borovnice

Kako borovnice uporabimo v prehrani

Borovnice so zelo uporabne in jih enostavno dodajamo v našo prehrano. Pripravimo lahko okusne sladice, sladolede, napitke, dodamo jih v solate, zdrave zajtrke, pripravimo čaj ali žganje.

Borovnice lahko uporabljamo sveže ali pa jih predelamo v sokove, marmelade, kaše, lahko jih tudi zamrznemo ali posušimo.
Zamrznjene borovnice lahko uporabimo pri pripravi sladoledov, dodamo jih v jogurte, kaše, napitke. Idealne so za peko muffinov.

Poleti oz. med sezono borovnic je najbolj priporočljivo, da uživamo sveže plodove, če pa jih imamo preveč jih zamrznemo in v njih uživamo tudi izven sezone.

Najbolj zdrave so sveže borovnice, saj toplotna obdelava zmanjša njihove zdravilne učinkovine. Še posebej slabo vpliva na polifenole, ki dajejo borovnicam nazih “Superhrana”

Ste tudi vi v otroštvu gozdne borovnice posipali samo s sladkorjem in se sladkali takoj, ko so jih starši prinesli iz gozda?

Pa so borovnice res tako zdrave?

Borovnice lahko imenujemo kar super sadež saj imajo na naše zdravje izjemen vpliv.

Zaradi vsebnosti antioksidantov zmanjšujejo tveganje za pojav rakavih obolenj, nižajo krvni tlak, ščitijo pred izgubo spomina zaradi staranja, krepijo vid in možganske funkcije, upočasnjujejo staranje možganskih celic in razvoj demence.

Snovi, ki se skrivajo v borovnicah skrbijo tudi za zdrave kosti, dobro prebavo, zmanjšujejo tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja, nevroloških bolezni, zavirajo strjevanje krvi in s tem povezano nastajanje krvnih strdkov, ugodno vplivajo na koordinacijo in ravnotežje, pomagajo pri boljšem učenju, izboljšujejo nočni vid in skrbijo za dobro prekrvavljenost oči in pri starostni rumeni pegi. Ker zelo pozitivno vpliva na oči, se redna uporaba priporoča predvsem tistim, ki imajo pogosto utrujene oči, veliko berejo ali delajo za računalnikom. Priporoča se tako pri kratkovidnosti, kot pri daljnovidnosti.

Znanstveniki so ob proučevanju borovnic dokazali tudi, da uživanje koristi pri sladkorni bolezni tipa 2, pomaga pri izgubi maščobe na trebuhu, koristne so v boju proti multipli sklerozi. Delujejo tudi proti vnetjem saj kislo okolje spremenijo v alkalnega, kar preprečuje bakterijam možnost razmnoževanja. Odlično pomagajo pri stresu saj pomirjajo in popravljajo povzročeno škodo.

Ker vsebujejo antioksidante in polifenole ohranjajo elastično kožo, blažijo videz gub in spodbujajo nastajanje kolagena. Prav tako pa so zelo koristne pri posameznikih, ki imajo težave z artritisom.

Suhe borovnice že tradicionalno uporabljamo ob pojavu driske, blagodejno pa vplivajo tudi na mehur, čistijo urinarni trakt in preprečujejo vdor bakterij, zato jih lahko uporabljamo ob pojavu vnetja urinarnega trakta. Izvlečki, ki se skrivajo v suhih borovnicah delujejo zaščitno na ožilje, blažijo lažja vnetja sluznice in žrela.

Iz suhih borovničevih listov lahko pripravimo tudi poparek, ki ima ugodne vplive na zniževanje ravni sladkorja v krvi. Uporaba listov za kuhanje čaja pa naj bo le kratkotrajna, saj lahko povzroči jeterno odpoved.

Sok borovnic je zelo učinkovit pri slabokrvnosti.

Medtem ko suhe borovnice zapirajo, pa lahko sveže nekoliko pospešijo našo prebavo.

Ogromno koristnih učinkov, kajne? In priproča se le 1 pest borovnic dnevno.

Katere hranilne snovi se skrivajo v borovnicah

Čeprav so plodovi borovnic zelo majhni, lahko rečemo da so dokaz, da dobre in zdrave stvari prihajajo v majhnih paketkih. So namreč odličen vir prehranskih vlaknin, ne vsebujejo maščobe, imajo zelo malo kalorij in ogromno antioksidantov.

Borovnice so bogate predvsem z antocianini, ki so najmočnejši antioksidant iz skupine flavonoidov. Prav ti, antocianini pa dajejo borovnicam značilno modrovijoličasto barvo. Več ko ga kroglica vsebuje, bolj temne barve je. Divje borovnice vsebujejo približno 5x več antocianina kot gojene. Naloga antioksidanta je, da odpravlja škodo, ki jo povzročajo prosti radikali na celicah in tkivih v telesu.

Seveda pa se v borovnicah skriva tudi zakladnica vitaminov in mineralov. Bogate so namreč z vitamini A, C, E, K in B-kompleksom. Ker imajo veliko folne kisline, so zelo priljubljen sadež med nosečnicami. Poleg vseh vitaminov pa se skrivajo tudi koristni minerali kot naprimer mangan, kalij, kalcij, selen, cink, železo, magnezij.

12 borovničevih zanimivosti, ki jih zagotovo še ne poznate

 • Ameriške borovnice so v Evropo prinesli šele v 20. stoletju
 • So edino živilo, ki ima naravno modro barvo
 • Najtežja borovnica je tehtala kar 11,28 kg
 • 100g borovnic vsebuje le 60 kalorij
 • Na grmu ameriških borovnic lahko v enem letu zraste tudi do 6000 plodov
 • Uporabljamo jih lahko kot naravno barvilo za živila in za barvanje velikonočnih pirhov
 • Modro obarvan jezik in prsti nam povejo, da so borovnice res kvalitetne in zdrave
 • Borovnice puščajo modre madeže, ki jih lahko odstranimo z nekaj kapljicami limoninega soka.
 • So sorodnice brusnic, azaleje in rododendrona.
 • Največ borovnic zraste v Ameriki, letna svetovna proizvodnja pa je preko 600.000 ton
 • V primerjavi s 40 različnimi vrstami sadja in zelenjave, so borovnice pristale na prvem mestu po vsebnosti antioksidantov
 • Med 1. svetovno vojno so piloti pred nočno vožnjo uživali borovnice, saj naj bi veljalo, da izboljšajo nočni vid. Kasneje se je z raziskavami izkazalo, da je res.

Ste vedeli, da lahko iz borovnic pripravimo tudi razvajanje za našo kožo?

Svežo masko pripravimo iz borovnic in navadnega jogurta. Zmes nanesemo na obraz in pustimo delovati 15 minut. Nato obraz umijemo in občudujemo svežo in hranjaneno kožo.