Borovničeve rezine z grškim jogurtom

Recept za ledene rezine s kremo iz grškega jogurta in borovnic.

Skupina: Sladice

Količine za 12 rezin

Borovničeve rezine z grškim jogurtom

Sestavine

150gBorovnice
55gSladkor - beli
 Limonina lupina
1 žlicaSvež limonin sok
2 čajni žličkiJedilni škrob
800gJogurt - grški
120gPšenična bela moka
0,5 čajne žličkePecilni prašek
0,5 čajne žličkeSoda bikarbona
 Sol
 Cimet
110gMaslo
130gSladkor - rjavi
1 kosJajce - kokošje
 Vanilijeva palčka

Priprava

V kozico stresemo oprane borovnice, dodamo sladkor in limonino lupinico. Zavremo in kuhamo par minut, da borovnice počijo. Lahko si pomagamo tudi z vilicami.

Limonin sok in jedilni škrob zmešamo. Prilijemo k borovničevi omaki, še enkrat zavremo in kuhamo 2 minuti. Borovničevo omako nato dobro ohladimo.

Grški jogurt za 1 uro postavimo v zamrzovalnik, da nežno zamrzne.

V posodi zmešamo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, sol in cimet. V ločeni posodi pa penasto stepemo zmehčano maslo in rjavi sladkor. Dodamo še jajce in vanilijo, premešamo, na koncu pa dodamo še pripravljeno moko.

2 pekača velikosti 20 cm namastimo in potresemo z moko. Obložimo ju še s papirjem za peko. Pazimo, da je papir nekoliko večji, saj bomo kasneje z robovi papirja lažje dvignili pecivo iz pekača. Pripravljeno testo razporedimo po obeh pekačih in pečemo 10-12 minut na 190° C, nato ga dobro ohladimo.

1 del testa položimo nazaj v pekač in po njem razporedimo del borovničeve omake, nadaljujemo z rahlo zamrznjenim grškim jogurtom in ponovno z borovničevo omako. Drugi del testa vzamemo iz pekača in ga položimo na borovnice in jogurt. Rahlo pritisnemo, nato pa pekač prekrijemo s plastično folijo. Za najmanj 4 ure postavimo v zamrzovalnik.

S pomočjo papirja za peko prestavimo pripravljeno pecivo na desko in narežemo na rezine.