Kaj je zgaga?

Avtor: Nataša Nahtigal dr.med.

Gospa Duška nam je pisala, da jo velikokrat po hrani peče v zgornjem delu trebuha pod žličko. To se ji dogaja tudi po pitju gaziranih pijač in kave. Pekočo bolečino včasih spremlja slabost.

Simptomi, ki nam jih gospa navaja najverjetneje predstavljajo ZGAGO. Zgaga je pekoč občutek ali nelagodje v predelu za prsnico, ki se širi od žličke proti grlu in je pogosto posledica refluksa (vračanja) kisline iz želodca v požiralnik.

Kislina se vrača iz želodca v požiralnik in, ker požiralnik nima enake zaščitne sluznice kot želodec, se pojavi pekoč občutek, lahko tudi bolečina.

Vzrok za prekomerno izločanje želodčne kisline je predvsem v neprimerni prehrani. Ponavadi pridejo težave do izraza po obroku hrane ali med ležanjem. Posebno škodljivi so redki in obilni obroki hrane, ko jemo prvič v dnevu šele zvečer, in to veliko količino hrane. Poznamo tudi določene vrste hrane, ki pospešuje izločanje kisline. To so močne začimbe, mastna hrana (cvrtje, oreški), alkohol, posebno žveplana vina in pivo, kava ali pravi čaj, tobak, mleko in mlečni izdelki, ...

Zgago lahko spremljajo: kisel ali grenek okus, zadah, vračanje hrane v usta, bruhanje, pekoč jezik in razjede v ustih.

Danes naj bi imel težave z zgago vsak deseti človek, enkrat na leto pa se z njimi sreča več kot polovica ljudi. Težave so pogostejše pri moških kot pri ženskah.

Kaj pa lahko storite, da se izognete težavam z zgago?

Vsak posameznik mora sam ugotoviti, kaj mu ustreza in kaj ne. V splošnem pa je priporočeno, da:

  • se izogibamo hrani, ki nam povzroča težave z zgago
  • obroke hrane razdelimo na več manjših obrokov, enakomerno razporejenih čez cel dan
  • ne jemo 2-3 ure pred spanjem
  • takoj po jedi ne telovadimo
  • ne nosimo tesnih oblačil čez pas, se ne sklanjamo in ne dvigujemo težkih bremen
  • shujšamo v primeru prevelike telesne teže

Seveda je tudi zelo priporočeno opustiti kajenje, pitje kave in alkoholnih pijač.

Ali zgago lahko zdravimo? Manjše težave z želodcem uspešno lahko blažimo z zdravili. V lekarni so nekatera zdravila na voljo brez recepta. Čaj za želodec vsebuje naravne snovi, ki zmanjšajo izločanje kisline v želodec ter pomaga pri celjenju razdražene sluznice. Antacidi so snovi, ki v želodcu vežejo nase prekomerno želodčno kislino in s tem nevtralizirajo prekislo okolje. Tako običajno hitro in učinkovito ublažijo želodčne težave. Poznamo tudi zdravila, ki zmanjšujejo izločanje želodčne kisline v želodec – imenujemo jih H2 zaviralci.

Za hujše in trdovratne težave, ki trajajo več kot dva tedna in jim niste kos z zdravili iz domače lekarne, se obrnite na zdravnika, saj se lahko za navidez nepomembnimi zdravstvenimi težavami skriva kakšno resnejše obolenje.