Vsebnost purinov v hrani

Avtor: Nataša Nahtigal dr.med.

Pred dvema mesecema so mi pri preiskavi krvi ugotovili bolezenske znake protina. Zanima me ali je mastna hrana (drobovina, divjad ipd.) in ali so alkoholne pijače (predvsem pivo) vzrok za ponovno pojavljanje protina putike? Ali je najbolj bistvena vsebnost purinov v hrani in pijači in če je to res, kje bi lahko dobil podatek vsebnosti purinov v prehrani?

Cveto

Spoštovani Cveto!

Pri protinu je zelo odsvetovano pitje alkohola. Alkohol zveča nastajanje sečne kisline in zmanjša izločanje skozi ledvice. Že majhna količina popite alkoholne pijače, še posebej piva, ki vsebuje tudi večjo količino purinov, lahko sproži akutni napad.

Maščobe ne vplivajo na potek bolezni, vseeno pa rajši izbirajte kvalitetna olja (olivno olje) in izdelke z manj maščobami. Na maščobe morate bolj paziti v primeru, da imate povišano koncentracijo maščob v krvi.

Hranila, ki vsebujejo veliko purinov (do 1g na 100g živila) in zato hitreje sprožijo napad protina so:
srce, priželjc, sardine, mesni ekstrakt, školjke, kvas

Hranila, ki vsebujejo do 150mg purinov na 100g so: puran, gos, fazan, svinjina, jetra, ledvice, skuše, sardele, losos

Hranila, ki vsebujejo do 75mg purinov na 100g so: govedina, piščanec, šunka, meso srnjadi, možgani, vranica, jetrna pašteta, raki, jegulja, morski list, zelenjava, špinača, beluši, grah, leča, brstični ohrovt, cvetača, čebula

Dovoljena živila pri bolnikih s putiko so: mleko (delno posneto mleko 1,6 ali manj) in mlečni izdelki, testenine, kruh, jajca sir, kava, kakav, čaji, sadni sokovi, vse vrste sadja, zelenjava (z izjemo zgoraj navedene), sladkor (zmerno), sladice (zmerno), vse vrste maščob (zmerno in rajši bolj kvalitetne), orehi, lešniki, mandlji, žitarice in meso z vsebnostjo purinov do 75mg na 100g živila.