Uravnotežena prehrana

Avtor: Nataša Nahtigal dr.med.

Pozdravljeni!

Dobrodošli v naši novi rubriki PREHRANA in ZDRAVJE!

Naj se vam najprej predstavim. Sem Nataša Nahtigal, doktor medicine. V tej rubriki se bom z vami pogovarjala o zdravem načinu prehranjevanja, zdravstvenih težavah povezanih s hrano, zdravilnih rastlinah, zdravih dietah in podobnih temah, odgovoriti pa se bom potrudila tudi na kakršnakoli vprašanja, ki jih boste zastavili sami.

Danes se bomo najprej pogovarjali o uravnoteženi prehrani.

Kako bi sploh opisali uravnoteženo prehrano?

Uravnotežena prehrana vsebuje vse hranljive snovi v taki količini, da je ravno pravšnja, da naše telo maksimalno dobro deluje. To pomeni, da nobene sestavine ne sme biti preveč ali premalo. Uravnotežena prehrana še posebej ne sme vsebovati nobenih škodljivih snovi, o katerih bomo govorili v kasnejših prispevkih. Živila morajo biti higiensko neoporečna in smejo vsebovati le toliko dodatkov, ki jih dovoljuje zakon o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili.

Verjetno vsi poznate piramido zdrave uravnotežene prehrane?

Iz piramide je razvidno, da bi naj uravnotežena prehrana vsebovala 50 do 70% ogljikovih hidratov, 15 do 20% beljakovin, 5 do 10 % energetskega vnosa naj bi prispevale maščobe.

Med primerne ogljikove hidrate štejemo polnozrnati kruh, žita in testenine, riž, krompir. Ta živila lahko jemo vsak dan. Tudi sadje in zelenjava prispevata k vnosu ustreznih ogljikovih hidratov, zato jih je prav tako priporočeno jesti vsak dan. Zdrave beljakovine naše telo dobi, če jemo ribe, belo meso, posneto mleko, mlečne izdelke ter stročnice, lupinaste plodove, semena in nadomestke za meso. Pri izbiri maščob se rajši odločimo za rastlinske maščobe.

Zdrava prehrana naj bi človeku ohranjala in krepila zdravje, če pa smo bolni pa naj bi zdrava prehrana vsaj preprečevala, da se naše stanje ne bi še poslabšalo.

Uravnotežena prehrana je različna za različne starostne skupine. Kot primer naj povem, da so maščobe ključnega pomena v prehrani otrok, saj so raziskovalci ugotovili, da otroci "pokurijo" več maščob kot odrasli glede na zaužite kalorije. Otroci potrebujejo maščobe za rast in razvoj. Pozabiti pa ne smemo, da je zelo važna kvaliteta maščob, ki jih otrok uživa. Zdrave so maščobe, ki jih najdemo v ribah in drugih naravnih virih, izogibati pa se je potrebno maščob v krompirčku in raznih prigrizkih.

Kakšna bo za nas uravnotežena in zdrava prehrana, je zelo odvisno tudi od naše športne aktivnosti. Poudarek v prehrani športnika je na ogljikovih hidratih, optimalni količini beljakovin in v čim manjšem odstotku maščob. Sadje in zelenjava ter napitki z vitamini so nujni.

Zdrava prehrana mora zagotoviti vse potrebne esencialne hranilne snovi, to so snovi, ki jih naše telo ne zna samo pridelati. Mednje spadajo: vitamini, elementi, nekatere aminokisline (aminokisline so sestavine beljakovin) in nekatere maščobne kisline.

Nekatera živila imajo razen svoje hranilne vrednosti še poseben ugoden (varovalen) vpliv na zdravje in počutje človeka, zmanjšujejo pa tudi tveganje za nastanek bolezni. Probiotični jogurti, obogatena jajca z omega-3 maščobnimi kislinami ali pa različna živila z naravnimi ali dodanimi antioksidanti, imajo celo zdravilni učinek, seveda če jih vključimo v našo uravnoteženo prehrano.

Kaj so antioksidanti, zakaj so zdravilni in kje jih sploh najdemo?

V organizmu nastajajo prosti radikali, ki so v preveliki količini lahko škodljivi za naše telo. Nastanek prostih radikalov se poveča ob večjih obremenitvah, stresih, iz okolja pa prihajajo v naše telo tudi s hrano, onesnaženo vodo, zdravili in sevanji. Antioksidanti uničujejo te proste radikale in zato ščitijo naše telo pred boleznijo. Antioksidante najdemo v sadju, zelenjavi, morskih ribah, še najpomembnejšo vlogo pa imajo vitamin A, C, E in elementi cink, baker in selen.

Naj zaključimo, uživanje mešane uravnotežene hrane, z dovolj izbranega sadja in zelenjave, daje našemu telesu dovolj zaščitnih snovi, da ne pride do kakšnih kroničnih bolezni, hkrati pa nam omogoča dobro počutje preko celega dneva.

Zato bi vam predlagala, da za kvalitetno in zdravo življenje uživate in razvajate svoje želodčke z vsemi vrstami hrane. Le malo pazite, da so v zmernih količinah.

Lep pozdravček in prijeten teden vam želim.