Posledice pitja alkohola

Avtor: Nataša Nahtigal dr.med.

Obiskovalec Bojan je zaskrbljen za svojega tasta. Ta ima namreč zelo visok krvni pritisk in holesterol. Redno pije že 20 let, še posebej zadnje čase in pijači se ne želi odreči. Bojana zanima, kaj se lahko zgodi z njim, če ne neha piti alkohola. Tast je star 53 let in ima 103 kilograme.

Pozdravljen!

Uživanje alkohola negativno učinkuje praktično na vsa tkiva in organe v telesu. Najbolj izpostavljena so prebavila in z njimi povezani organi: jetra (*ciroza jeter*, ki v končni fazi privede do odpovedi jeter) in trebušna slinavka (*vnetje trebušne slinavke*). Draženje sluznice prebavnega trakta povzroča vnetja požiralnika, želodca in nastanek želodčne razjede. Pri dolgotrajnejši zlorabi alkohola je sluznica požiralnika huje prizadeta in lahko zakrvavi, kar je izredno nevaren zaplet. Prav tako nevarno je vnetje trebušne slinavke, ki jo alkohol močno prizadene. Pri kroničnih vnetjih trebušne slinavke njena funkcija počasi upada ter lahko vodi do nastanka sladkorne bolezni in motenj v prebavi. Kronično prekomerno uživanje alkohola je neposredno povezano z resnimi nevrološkimi in mentalnimi težavami (npr. poškodba možganov, motnje spanja, izguba spomina, psihoze) ter povečanim tveganjem za božjastne napade. Seveda so posledice pitja lahko tudi motnje v delovanju družine, v delovnem okolju in v družbi.

Ciroza jeter je bolezen jeter, pri kateri se jetrno tkivo nadomešča z vezivnim tkivom. Jetra otrdijo in se skrčijo, s tem pa je njihovo delovanje moteno. Ciroza jeter je značilna bolezen alkoholikov, pri katerih se začnejo nenormalno kopičiti maščobe v jetrih, kar imenujemo maščobna jetra. Naslednja stopnja privede do tega, da začne propadati aktivno tkivo, razvijejo pa se obsežni snopi vezivnega tkiva, kar pa povzroči nezadostno prekrvavitev in v končni fazi jetrno odpoved.

Visok krvni pritisk in holesterol sta nevarna dejavnika za bolezni srca in ožilja. Če so žile dalj časa izpostavljene visokemu krvnemu tlaku in holesterolu, se njihove stene postopoma spremenijo. Da bi žile zdržale visok krvni tlak, se srednja stena žile zadebeli, notranja plast pa zatrdi. To imenujemo ateroskleroza. Taka žila rada poči, kar povzroči krvavitev. Če poči žila v možganih, pride do možganske krvavitve. Pravimo, da je bolnik doživel eno od oblik možganske kapi.

V zatrdelih žilah se pogosto tvorijo krvni strdki, ki žilo zamašijo. Če se to zgodi v srčnih žilah, ki oskrbujejo srčno mišico, nastane srčna kap. Če se to zgodi v možganskih žilah, nastane ena od oblik možganske kapi. Če se to zgodi v žilah udov, prizadeti del uda odmre, ker nima dovolj kisika in hranil - pravimo, da je nastala gangrena. Zaradi oženja in zapore ledvičnih arterij prenehajo delovati ledvice. Zaradi sprememb na žilah oči lahko prizadeta oseba oslepi.

Poleg kroničnih posledic popivanja alkohola, lahko opijanje privede tudi do takojšnjih posledic - zastrupitve, prometne nezgode, nasilje v družini,…

Zdravljenje odvisnosti od alkohola

Pri zdravljenju odvisnosti je najpomembnejša odločitev alkoholika za zdravljenje. Vsi postopki zdravljenja morajo voditi k vzpostavitvi in vzdrževanju abstinence. Abstinenca od alkohola je bistvo zdravljenja, brez katerega ni moč doseči drugih pozitivnih sprememb. Abstinenco razumemo v dobesednem pomenu, odvisni naj ne bi užival alkohola v nobeni obliki (ne v pijači in ne v hrani). Ker se izhaja iz načela, da je odvisnost hkrati bolezen posameznika in njegove družine, se v zdravljenje vključuje (neposredno in posredno) tudi družinske člane.

Enota za zdravljenje odvisnosti od alkohola je Center za zdravljenje odvisnih v Psihiatrični kliniki v Ljubljani, na Zaloški 29, 1000 Ljubljana. V kolikor se odločite za pomoč pri zdravljenju odvisnosti od alkohola, se lahko naročite na številki (01) 300 34 50.

Lep pozdrav.